28.11.16

Ελευθερία Σταυράκη • Ιθαγένεια

ποίηση
σσ. 63, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-225-5,
6,00 € + Φ Π Α
Απόπειρα, Αθήνα Νοέμβριος 2016

Η ιθαγένεια, ένα στοιχείο ταυτότητας συνδεδεμένο με τον τόπο. Αλλά και η ιθαγένεια της ψυχής, απόκτημα των ταξιδιών εντός και εκτός των συνόρων της. Είτε ως αποτέλεσμα τυχαιότητας η ιθαγένεια – «Εξ αίματος» – είτε, κυρίως, των επιλογών μας – «Εξ αγχιστείας» – γίνεται αντικείμενο της αναζήτησης στις δύο ομώνυμες ενότητες του βιβλίου της Ελευθερίας Σταυράκη, καταλήγοντας στην ανασύνθεση του εαυτού. Γιατί, εντέλει, γινόμαστε – συνειδητά η μη – σελίδες του ταξιδιού που επιλέγουμε να ζήσουμε.

Μαζί τους έμαθα
να ταξιδεύω στα θολά νερά
λυγίζοντας τα ρεύματα κουπιά
Ν’ ακολουθήσω μου ’λεγαν
το πλοίο καθώς έφευγε
γεμάτο κωπηλάτες

Έχτισα το ταξίδι μου στη θάλασσα
– μοναδική περιουσία –
κι απόμεινα χωρίς πατρίδα
* * *
    
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    Ποτέ
Δεν αισθάνθηκε ιδιόρρυθμος. Γιατί γνώριζε πως έτσι μπορεί να συμβαίνει στον καθένα. Με τη διαφορά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως και ο ίδιος πολλά χρόνια πριν, προτιμούν να θυσιάζουν στο κρεβάτι το διάστημα από την αποσύνθεση του ύπνου ως την ανάδυση πλήρως της συνείδησης. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τις αμήχανες συναντήσεις με παράξενα πλάσματα, περίεργες σκέψεις και βέβαια τις παραμορφωμένες χάρτινες φιγούρες – που στη δική του περίπτωση αποτελούσαν ένα είδος οικογένειας.

Η Ελευθερία Σταυράκη γεννήθηκε στο Βόλο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως φιλόλογος σε σχολεία της Δυτικής Αττικής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ποίησης χαϊκού. Επίσης έχει επιμορφωθεί σε θέματα ιστορίας της τέχνης και εικαστικής θεραπείας. Η καταγωγή της από τη Ρεντίνα Καρδίτσας την ώθησε στη μελέτη τής τοπικής ιστορίας της περιοχής. Μαζί με τον Φώτη Κρικζώνη έχει εκδώσει το βιβλίο Ο ιστορικός Δήμος Ρεντίνας: Οδοιπορικό στο χρόνο (2008). Η Ιθαγένεια είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή .

Δεν υπάρχουν σχόλια: