9.11.14

Αντόνιο Ντι Μπενεντέττο • Οι αυτόχειρες

μυθιστόρημα

Μετάφραση: Άννα Βερροιοπούλου
σσ. 179, σχήμα 13× 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-193-7,
Απόπειρα, Οκτώβριος 2014

Αντόνιο Ντι Μπενεντέττο • Οι αυτόχειρες

Ο Ντι Μπενεντέττο αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα μυθιστοριογράφου που δεν χρειάζεται να καταφύγει στην ιδεολογική ανασύνθεση του παρελθόντος· ζει το παρελθόν και μας φέρνει κοντά σε εμπειρίες και συμπεριφορές που διατηρούν άθικτο τον παραλογισμό τους. — Χούλιο Κορτάσαρ

Ο Ντι Μπενεντέττο έχει γράψει σελίδες όλο ουσία που με έχουν συγκινήσει και εξακολουθούν να με συγκινούν. — Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Μια ιστορία μυστηρίου που εξελίσσεται σε ιστορία αγάπης και σε φιλοσοφική αναζήτηση πάνω στο θέμα της αυτοκτονίας.

Σε ένα διεθνές πρακτορείο τύπου φτάνουν οι φωτογραφίες τριών ανώνυμων αυτόχειρων· οι δύο εμφανίζουν ένα αξιοπερίεργο χαρακτηριστικό: τα ανοιχτά μάτια τους κοιτούν με τρόμο, εντούτοις στα χείλη τους σχηματίζεται μια έκφραση χθόνιας ευχαρίστησης. Ο δημοσιογράφος (που είναι ο πρωταγωνιστής και ο ανώνυμος αφηγητής) αναλαμβάνει να ανακαλύψει την αινιγματική ιστορία αυτών των δύο ανθρώπων και να συντάξει μια σειρά άρθρων που θα πουληθούν σε εφημερίδες και περιοδικά. Η προσωπική του δραματική ιστορία τον καθιστά κατάλληλο για αυτήν την υπόθεση και θα τον οδηγήσει σε μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του αινίγματος της αυτοκτονίας.

Βοηθοί του σ’ αυτήν τη διαδρομή: η φωτογράφος Μαρσέλα, η αυθεντία σε θέματα του αρχείου Μπίμπι, αλλά και ο Αριστοτέλης, ο Καμύ, ο Καντ κ.ά.

Ένα μυθιστόρημα που είναι μια έρευνα — μια έρευνα που καταλήγει σε μυθιστόρημα.

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αντόνιο Ντι Μπενεντέττο (Antonio Di Benedetto, 1922–1986) δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων Mundo animal (Ο κόσμος των ζώων) το 1952. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα: Zama (1956), El silenciero (1964), Los suididas (Οι αυτόχειρες, 1969), που αποτελούν ένα είδος τριλογίας, «Trilogía de la espera». Το 1976, λίγες ώρες μετά την επιβολή της δικτατορίας, συνελήφθη, και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από ένα χρόνο φυλάκισης και βασανιστηρίων, χάρη στην πίεση Αργεντινών και Ευρωπαίων συγγραφέων. Εξορίστηκε στην Ισπανία, απ’ όπου επέστρεψε στην Αργεντινή λίγο πριν από το θάνατό του. Εκτός από μυθιστορήματα και διηγήματα, έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: