25.4.18

Φανή Χούρσογλου • Κατόπιν εορτής



σσ. 85, σχήμα 12 × 16,5 εκ.,
I S B N 978-960-537-246-0
Απόπειρα, Απρίλιος 2018
Λ.Τ. 7,00 € (+ ΦΠΑ)

Μια σειρά από μικρές ιστορίες (που ενίοτε περιστρέφονται γύρω από ένα ποιητικό κέντρο), στιγμιότυπα καθημερινά ή και λιγότερο καθημερινά, με ήρωες επινοημένους αλλά αληθινούς… Πρόσωπα που χάνονται ανάμεσα στον κόσμο και τον κόσμο τους, γιατί πέρα από τα χωρικά τους ύδατα ο δρόμος τους είναι στενός και κακοτράχαλος. Κι εκείνοι φοβούνται, απογοητεύονται, αγωνιούν, αλλά επίσης διεκδικούν κάποια απελευθερωτική διέξοδο στον αυτοσαρκασμό, στις αυταπάτες, ακόμα και στην αυτοκαταστροφή τους. Μόνο που, σε αντίθεση ίσως με τη σκληρή πραγματικότητα, στη σφαίρα της μυθοπλασίας υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ξαναδούν το έργο εκ του μακρόθεν ή έστω εκ των υστέρων. Ενδεχομένως δε το έργο να (ξανα)γραφτεί τότε και μόνο όταν οι ίδιοι θα είναι πλέον σε θέση να το επαναδιαπραγματευτούν.

Οι μικρές ιστορίες διανθίζονται από σχέδια της ίδιας της συγγραφέα κι αποτελούν μαζί με το εικαστικό κομμάτι ένα ενιαίο σώμα έκφρασης.

Το Κατόπιν εορτής είναι το πρώτο βιβλίο της Φανής Χούρσογλου.


Κύκλοι που μόλις διαγραφούν κλείνουν ερμητικά ματώνουν τη λεπίδα μιας ευθείας διαδρομής, εγώ γεμάτα ήλιον πτήσεις επιχειρούν πλευρίζοντας το απατηλό ταβάνι της αυγής κι ύστερα συρρικνώνονται και άδοξα γλιστρούν στη χαραμάδα του καιρού, μορφοκλασματικές νιφάδες σκόνης στην πνοή του ρεύματος σκορπούν, καθώς στα χέρια πιάνονται δεσμώτες μπαλαντέρ που τύχη συνωμότησαν κοινή να μοιραστούν, εξ αγχιστείας συγγενείς αμίλητοι δειπνούν σε βακχικό αμάλγαμα προτού εναγκαλιστούν, κουβάρι συναισθήματα άτακτα διαπερνούν στοιβάδες εύπλαστου υλικού μέχρι εαυτό να βρουν, η δε επίγνωση γελά σαν αποκοιμηθούν, σπίθα στις ράγες των τροχών γραμμής αλέ ρετούρ από το πλήρες στο κενό, από αλλού εντός, σκοτάδι που κυοφορεί περιθανάτιο φως και πιρουέτες εκτελεί στο απόσπασμα εμπρός
(Κείμενο από το οπισθόφυλλο.)

Η Φανή Χούρσογλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Κοινωνιολογία στο αντίστοιχο τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Graphic Design (Bachelor και Master of Arts in Design απ’ το Πανεπιστήμιο του Derby) στη σχολή Βακαλό. Απασχολείται κυρίως σαν graphic designer. Η συλλογή μικρών ιστοριών Κατόπιν εορτής είναι η πρώτη της λογοτεχνική δημοσίευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: