23.12.16

Αλεξία Ν. Ορφανού • Παραμύθια από τη Μαδαγασκάρη

Επιμέλεια έκδοσης, Πρόλογος, Σημειώσεις: Αλεξία. Ν. Ορφανού
σχήμα 13 × 20,5 εκ., σσ. 241, έκδοση χαρτόδετη,
i s b n: 978-960-537-221-7,
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2016
Σειρά: Του κόσμου τα παραμύθια, αρ. 34

Λ.Τ.: 13 € + ΦΠΑ



Η συλλογή αυτή αποτελείται από λαϊκά παραμύθια της Μαδαγασκάρης που τα συνέλεξαν και τα κατέγραψαν μετανάστες από γηγενείς κατοίκους του νησιού γύρω στα τέλη του 19. και στις αρχές του 20. αιώνα.
Τα παραμύθια της συλλογής αυτής μας ταξιδεύουν νοερά στη Μαδαγασκάρη και μας εξηγούν με το δικό τους τρόπο γιατί οι σκύλοι μυρίζονται όταν συναντιούνται και τι κάνουν για να περνούν με ασφάλεια ποτάμια όπου ζουν κροκόδειλοι.  Δίνουν τη δική τους ερμηνεία για τη δημιουργία του Σύμπαντος και της Γης. Μας εξηγούν πώς δημιουργήθηκαν το νερό, η θάλασσα, τα βουνά, οι πεδιάδες και το τροπικό κλίμα. Πώς δημιουργήθηκαν τα έμβια όντα και τι γίνεται με τα σώματα και τις ψυχές μετά το θάνατο. Πώς έμαθαν οι πρώτοι άνθρωποι να καλλιεργούν τη γη και πώς άρχισε να καλλιεργείται το ρύζι. Αφηγούνται επίσης, ιστορίες με μάγους και δράκους. Πώς η Φαραμαλέμη και ο Κουτουμπεκίμπου σκότωσαν τον δράκο Τριμουμπέ. Και πώς ο Αντριαμπέλου σκότωσε το ερπετό με τα εφτά κεφάλια. Πώς ο αστρολόγος Ρανουκουμπέ βοήθησε τον Ικότο να παντρευτεί την κόρη του θεού. Πώς ο μάντης-γιατρός βοήθησε τον Ραζαναχάρη να γιατρευτεί. Πώς δημιουργήθηκε το κοραλλιογενές νησάκι Ανκιβούγκι και τι έγινε όταν το Αστροπελέκι πολέμησε με τις Φλόγες. Τα παραμύθια εξηγούν, ακόμα, για ποιο λόγο στη Μαδαγασκάρη ανέβαιναν στο θρόνο γυναίκες. Και μας δίνουν τη δική τους εκδοχή για την προέλευση της αγαμίας, του γάμου και της πολυγαμίας.

Η Αλεξία Ν. Ορφανού γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Λέσβο. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Κοινωνική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Παιδαγωγικά στο Université Stendhal, Grenoble III και στο University of London, Institute of Education. Αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προσέφερε εθελοντική ερευνητική εργασία, τα έτη 2012–2013, στο Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης και στη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και έχει μαθητεύσει σε εργαστήριο κατασκευής χειροποίητου παραμυθιού. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά, παιδαγωγικά και φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων καθώς και τέσσερα παραμύθια. Τα τρία από αυτά, Ο Κίμωνας Κύκλος και το δελφίνι που μιλούσε (2012), Ο Κίμωνας Κύκλος στο μαγικό Φρουτονησί (2013) και Ο Κίμωνας Κύκλος, ο ιππόκαμπος Ιππίας και η θαλάσσια χελώνα Νίνα (2015), έχουν εκδοθεί στο συλλογικό έργο Τα παραμύθια τού Οσελότου στους τόμους α΄, β΄και γ΄, αντίστοιχα. Τέλος, το 2015 εκδόθηκε τo παραμύθι της Ο Τηλέμαχος Τετράγωνος και ο Πολυκράτης που φοβόταν να είναι ευτυχισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: