5.6.15

Ο «Θρίαμβος χρόνου» του Νίκου Καρούζου σε ροκ μπαλάντες

Γράφει η Πόλυ Κρημνιώτη | Η Αυγή,
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 »»

Ο Θρίαμβος Χρόνου του Νίκου Καρούζου σε ροκ μπαλάντες

«Ο Καρούζος με έβαλε σε ένα λαβύρινθο λέξεων και νοημάτων, κυρίως μου έδειξε τι σημαίνει λακωνίζειν. Δεν κρύβει τα νοήματά του, “παίζει” με ανοιχτά χαρτιά και γι’ αυτό νομίζω ότι έχει τέτοια απήχηση στους νέους σήμερα. Είναι διαχρονικός. Εξίσου σημαντική με το έργο του ήταν και η στάση ζωής του, λιτή και απέριττη. Στην ποίηση και τη ζωή του υπάρχει αντιστοιχία και λείπει το περιττό, λείπει η χασμωδία. Τι καλύτερο αλλά και πόσο δύσκολο για ένα μουσικό!» λέει ο Σαράντης Κωστάκης, που εικοσιοκτώ χρόνια μετά μελοποιεί τα «Ποιήματα στη Μαρία» που ο Νίκος Καρούζος έγραψε από τον Ιούνιο του 1984 ώς τον Νοέμβριο του 1986, στο θρυλικό Dada, για την κόρη συνιδιοκτήτη και μπάρμαν του μπαρ Σταύρου Καλάρογλου. Τα ποιήματα αυτά, αφιερωμένα ιδιοχείρως στη μικρή Μαρία στην οποία «ανήκουν απολύτως», έγιναν η αφορμή για να απευθυνθεί ο ποιητής στους νέους εκείνης της εποχής, και το 1997 εκδόθηκαν ως Θρίαμβος χρόνου από τις εκδόσεις Απόπειρα παίρνοντας τον τίτλο τους από το πρώτο ποίημα της συλλογής.

Η μελοποίηση του Θρίαμβος χρόνου έχει κι αυτή τη δική της ιστορία. Η μικρή Μαρία μεγάλωσε και ο σύζυγος της Σαράντης Κωστάκης, συνθέτης, ερμηνευτής και κιθαρίστας του συγκροτήματος Της Νύχτας τα Βελούδα έντυσε με ροκ μελωδίες την ποίηση του Καρούζου, το cd εκδόθηκε πάλι από την Απόπειρα και απόψε γίνεται η πρώτη παρουσίαση των εννέα κομματιών του στο Polis art cafe στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

«Τον Καρούζο τον διάβαζα, όμως όταν γνώρισα τον Θρίαμβο χρόνου και κυρίως την ιστορία του, εξεπλάγην. Δεν περίμενα ο Καρούζος να έχει γράψει ποιήματα για τη γυναίκα μου. Στην αρχή με απέτρεψαν τα ποιήματα να τα μελοποιήσω, γιατί θεώρησα  ότι δεν ήταν εύκολα για μελοποίηση. Λίγο η κρίση, λίγο η ανάγκη μας για ψυχική ανάταση έφερε μπροστά μου ξανά το βιβλίο του Καρούζου κι αυτά τα ποιήματα, που λίγο - πολύ είναι η αισιόδοξη παραίνεση του ποιητή προς τη νέα γενιά. Έτσι έσκυψα πάνω του, αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά, γιατί μόνο έτσι γίνεται, και νά το αποτέλεσμα» λέει ο Σαράντης Κωστάκης.

Εννιά τραγούδια, ένα οργανικό και δύο απαγγελίες συνθέτουν το cd, τυλίγοντας τα ποιήματα με ευαίσθητα ηχοχρώματα στα οποία την πρωτοκαθεδρία έχουν οι ροκ ήχοι και οι κιθάρες. Το ροκ άλλωστε «αποτελεί το βασικό πλαίσιο της μουσικής του συγκροτήματός μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το αποκλειστικό είδος που παίζουμε. Υπάρχει το μπλουζ, η ψυχεδέλεια, το hard rock και όλα αυτά μαζί συνθέτουν την ενορχήστρωση του κάθε τραγουδιού» εξηγεί ο Σαράντης Κωστάκης. «Σ’ αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε και ο Θρίαμβος χρόνου, αντλώντας στοιχεία απ' αυτές τις μουσικές για να δώσει την ένταση και την ευαισθησία της ποίησης του Καρούζου. Όμως οφείλω να πω ότι ο δίσκος δεν θα είχε κυκλοφορήσει χωρίς την εμπιστοσύνη της συντρόφου του ποιητή κας Μαίρης Μεϊμαράκη».

Αφανής αρωγός του εγχειρήματος η Μαρία, «ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή και στη μελοποίηση και σε όλη τη διαδικασία μέχρι την έκδοση του cd. Η αισθητική της βρίσκεται παντού». Συνειδητά όμως αποφεύγει οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή, αφού, όπως διευκρινίζει ο σύζυγός της «παρ’ ότι λατρεύει τον Καρούζο, ωστόσο θεωρεί ότι αυτά τα ποιήματα ήταν απλώς η αφορμή προκειμένου ο ποιητής να απευθυνθεί σε κάθε νέο άνθρωπο και να τον παροτρύνει να σταθεί ακέραιος στη ζωή του».

Η μπάντα Της Νύχτας τα Βελούδα δημιουργήθηκε το 1999 και αποτελείται από τους Σαράντη Κωστάκη - κιθάρες, τραγούδι, απαγγελία, Γιάννη Λέκκα - τύμπανα, κρουστά και Δημήτρη Ανδρουλάκη - μπάσο. Έχει ηχογραφήσει το Μόνο για μας (2002) και το διπλό άλμπουμ Καθ’ οδόν (2010). Στον Θρίαμβο χρόνου συμμετέχουν επίσης οι: Γιώργος Μαγκλάρας - βιολί, Έλσα Παπέλη - τσέλο, Σπύρος Μακρής - hammond, Βασίλης Πιερρακέας - ακουστική κιθάρα. Στα φωνητικά οι: Μαριάννα Παπασάββα, Μπέτυ Αποστόλου και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

Πόλυ Κρημνιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: