25.5.15

Της νύχτας τα βελούδα • «Θρίαμβος χρόνου»

Η Εποχή | Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 »»

Μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καρούζου
Αυτά τα ποιήματα που γράφω στο Dada είναι της Μαρίας, κόρης του φίλου μου Σταύρου. Της ανήκουν απολύτως.
Θα σας περιγράψουμε πρώτα το εγχείρημα. Ένας θαμώνας του θρυλικού εξαρχειώτικου μπαρ Dada, ο ποιητής Νίκος Καρούζος, το 1984 ξεκινάει να γράφει ποιήματα για την επτάχρονη κόρη του συνιδιοκτήτη του μπαρ, Σταύρου Καλάρογλου. Είκοσι οχτώ χρόνια αργότερα, ο σύζυγος της τότε μικρής Μαρίας, ο Σαράντης Κωστάκης, κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος «Της νύχτας τα βελούδα» αποφασίζει να τα μελοποιήσει και μας τα δίνει μέσα από αυτό το cd.[1]
Κάποιος μπορεί να πει: μα γιατί να ενδιαφέρει αυτό οποιονδήποτε άλλο; Η καλλιτεχνική δημιουργία έτσι και αλλιώς από κάποιο προσωπικό βίωμα ξεκινάει πάντα και από εκεί και πέρα αποδέκτες της είναι όλοι -οι ενδιαφερόμενοι. Εννιά τραγούδια, ένα οργανικό και δύο απαγγελίες. Μια ωραία δουλειά, η οποία μας πάει πίσω κάποιες φορές, σε αυτό που ονομάστηκε ελληνικό ροκ, και μας βοηθάει έτσι να μεταφερθούμε νοερά στα Εξάρχεια της δεκαετίας του ’80 και ’90 ακόμα και αν δεν τα έχουμε ζήσει. Με τις απαραίτητες δόσεις λυρισμού εκεί που χρειάζεται και αλλού τις κιθάρες σε πρώτο ρόλο, αλλά και διάφορους καλεσμένους μουσικούς, η μουσική εξυπηρετεί τα ποιήματα του Καρούζου και δημιουργείται ένα δουλεμένο αποτέλεσμα.
Η μπάντα αποτελείται από τους: Σαράντης Κωστάκης - κιθάρες, τραγούδι, απαγγελία. Γιάννης Λέκκας - τύμπανα, κρουστά και Δημήτρης Ανδρουλάκης - μπάσο. Επίσης συμμετέχουν οι: Γιώργος Μαγκλάρας - βιολί, Έλσα Παπέλη - τσέλο, Σπύρος Μακρής - hammond, Βασίλης Πιερρακέας - ακουστική κιθάρα. Στα φωνητικά οι: Μαριάννα Παπασάββα, Μπέτυ Αποστόλου και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.
Στο cd περιλαμβάνεται και ένα δημοσίευμα της Μιμίκας Χαρτουλάρη από το 1992 για Τα Νέα.
Η παρουσίαση του cd θα γίνει την Παρασκευή 5 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., στο Polis Art Cafe.
Δ.Κ.

[1] Αν και όπως μας λέει ο ίδιος ο Κωστάκης «όπως και τα ποιήματα έτσι και η μουσική τους ανήκει στη Μαρία, απολύτως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: