1.1.02

Αγνή Στρουμπούλη • Ελληνικά παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές

Επιλογή, Μεταγραφή, Επίμετρο: Αγνή Στρουμπούλη
σσ. 143, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη
I S B N: 960-537-051-4
I S B N-13: 978-960-537-051-0
Δεύτερη έκδοση (ανατύπωση)
(Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, Αθήνα 2002)
Σειρά: Του Κόσμου τα Παραμύθια • αρ. 19

Τα Ελληνικά Παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές, ο 19. τόμος της εξαιρετικής (και μοναδι­κής μέχρι σήμερα στη χώρα μας) σειράς με λαϊκά παραμύθια από όλον τον κόσμο «Του κόσμου τα παραμύθια», είναι μια πρωτότυπη ανθολόγηση από την Αγνή Στρουμπούλη λαϊκών παραμυθιών απ’ όλη την Ελλάδα με πρωταγωνίστριες γυναίκες που κάνουν θαυμαστά πράγματα.

Οι γριές (ή γραίες ή γράδες) εμφανίζονται πολύ συχνά στα λαϊκά μας Παραμύθια, προκαλώντας ανακατατάξεις και θαυμαστές πράξεις. Είναι αεικίνητες, πανούργες, καμιά φορά πλήρεις θυμού — ούτε υποψία βιολογικής ή ψυχολογικής κάμψης — κι όταν υπερωριμάζει η επιθυμία τους για μητρότητα, παρακαλούν τον Θεό να τους δώσει ένα παιδί, ένα αποκούμπι κι ας είναι και τσικαλάκι, ποντικός, φίδι, κουρούνα, κουτί… Φαίνεται πως τα δυο οριακά σημεία, η λαχτάρα για ζωή, που γίνεται πάντα αφετηρία, και η εγγύτητα με το θάνατο, που εξυπονοεί η προχωρημένη ηλικία και φαίνεται ως τέρμα, συμπυκνώνουν το μυστήριο και το απροσδόκητο στην ύπαρξη της γραίας. Οι γριές των Παραμυθιών δεν είναι καθόλου παραιτημένες, ποθούν, εκδικούνται, μηχανορραφούν, και πού και πού δίνουν και καμιά καλή συμβουλή… Σε κάθε περίπτωση, «γελοιοποιούν» την όποια ηθικολογία.

Η Αγνή Στρουμπούλη γεννήθηκε το 1952 στον Πειραιά. Ύστερα από μακριά και περιπετειώδη επαγγελματική περιπλάνηση, έφθασε στα παραμύθια και ειδικότερα στα Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια. Ξεκίνησε στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ 5) με την εβδομαδιαία εκπομπή: «Από τα Παραμύθια του Λαού μας», από το 1996 έως το τέλος τού 1998, και σήμερα είναι παραγωγός της καθημερινής εκπομπής «Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει» στο σταθμό Φιλία τής ΕΡΑ 5. Στο μεταξύ άρχισε και τις ζωντανές αφηγήσεις στο Θέατρο, σε σπίτια, Βιβλιοθήκες, Σχολεία, Φυλακές, Νοσοκομεία, Πολιτιστικά Κέντρα κτλ. Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει επτά Παραστάσεις, που ταξίδεψαν σε είκοσι πόλεις στην Ελλάδα και δύο εκτός Ελλάδος. Δούλεψε σε δυο θεατρικές παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορειανατολικού Αιγαίου, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη. Έπαιξε στην ταινία μικρού μήκους: Ο Βετεράνος του Βασίλη Δούβλη. Επίσης, έχει μεταφράσει τα βιβλία: H. Delpeux, Κούκλες και μαριονέτες, Gutenberg, 1988· G. Faure και S. Lascar, Το θεατρικό παιχνίδι, Gutenberg, 1988· Ανν Ντελμπέ, Μια γυναίκα: Καμίλλη Κλωντέλ, Εστία, 1990· Ann Rocard, Κάστρα στην άμμο: Αμμουδιά ή σκάμμα, Gutenberg, 1991, κι έχει φτιάξει την ανθολογία νανουρισμάτων νάνι, νάνι…: νανουρίσματα απ’ όλη την Ελλάδα, Ποταμός, 2000.

________________
Στη σειρά «Του Κόσμου τα Παραμύθια» κυκλοφορούν: 1. Παραμύθια από την Κίνα· 2. Παραμύθια από την Περσία· 3. Παραμύθια Αγάπης και Ερώτα· 4. Παραμύθια από τη Λογοτεχνία· 5. Παραμύθια από τις Ινδίες· 6. Παραμύθια από τον Αμαζόνιο· 7. Παραμύθια των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής· 8. Παραμύθια από το Μεξικό· 9. Παραμύθια από τις Νότιες Θάλασσες· 10. Παραμύθια από την Ελλη­νική Πεζογραφία· 11. Παραμύθια από την Ποίηση· 12. Παραμύθια από τη Ρωσία· 13. Παραμύθια από την Ινδονησία· 14. Παραμύθια από το Θιβέτ· 15. Παραμύθια από την Αρμενία· 16. Παραμύθια των Κελτών· 17. Παραμύθια των Απάτσι Τσιρικάουα. 18. Παραμύθια από την Καραϊβική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: