26.12.14

Από το στόμα στο χαρτί … και από το χαρτί στο στόμα

παραμύθια και λαϊκές ιστορίες
Επιμέλεια έκδοσης, Πρόλογος, Σημειώσεις: Δημήτρης Β. Προύσαλης
σσ. 205, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-201-9,
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2014

Από το στόμα στο χαρτί

Γράφουν  

Βέρα Αισώπου
Μαρούσα Απειρανθίτου
Μαριέττα Βαλλιάνου
Άννα Γιάνκου
Αγγελική Γεωργίτση
Γιώργος Καλαμένιος
Αποστολία Καφφέ
Παναγιώτης Κόκκορης
Αναστασία Κουκουζέλη
Αναστασία Κοντορούδα

Δημήτρης Μάλλης
Καλλιρρόη Μουλλά
Ελεάνα Μπούζτου
Δημήτρης Β. Προύσαλης
Σοφία Σιμοπούλου
Μαρία Σιταροπούλου
Λουκία Σουγιά
Αλεξάνδρα Τζαφέστα
Λίλλυ Τριαντάρη
Ιωάννα Φώκου
Ελεάνα Χατζάκη

20 + 1 ιστορίες της προφορικής παράδοσης που αναζήτησαν απάγκιο στο χαρτί ή ταξίδεψαν με τον αέρα. Στα διάβα τους συνάντησαν 20 + 1 παραμυθάδες της σύγχρονης εποχής που εξακολουθούν να σέβονται τον παλιό λαϊκό λόγο των παραμυθιών και να εμπνέονται από αυτόν υπηρετώντας τον.

Παλιότεροι και νεότεροι εραστές της αφήγησης, μιας πανάρχαιας τέχνης που αποτελεί διαχρονική ανάγκη άδηλης πολυεπίπεδης επικοινωνίας αλλά εκ παραλλήλου και ταυτόχρονα μέσο νοηματοδότησης της ανθρώπινης εμπειρίας και λόγο μεταφορικό με πολλαπλά μηνύματα και ερμηνείες, ανέλαβαν να ξαναφέρουν στη δυναμική της προφορικής υπόστασης θέματα που τους συγκίνησαν και μίλησαν στην καρδιά τους.

Τα παραμύθια και οι λαϊκές ιστορίες Από το στόμα στο χαρτί … και από το χαρτί στο στόμα είναι το αποτέλεσμα δημιουργικών συνομιλιών, γλωσσικών μετασχηματισμών και μυθοπλαστικών εφαρμογών που χρησιμοποίησαν νέοι φορείς της αφήγησης, οι οποίοι αποτύπωσαν τον ξαναδουλεμένο προφορικό παραμυθιακό λόγο με όχημα μια κυρίαρχη των καιρών μας επεξεργασία. Αντανακλούν την ισορροπία ανάμεσα στον τρόπο-προφορικότητα της δοκιμασμένης αφηγηματικής έκφρασης του οικείου και το εφήμερο μα παγιωμένο περιστασιακά σχήμα της γραφής — το μέσο και καλούν τον παραμυθόφιλο αναγνώστη να χαρεί το αποτέλεσμα.

Ένας κουτσοκόκορας, ένα μήνυμα, μια κόρη της πίστης, μια βατραχίνα, ένας Δεκατρής, δυο Σταχτοκόρες, ένας ερημίτης που διαολίστηκε, ένα μαργαριτάρι της έγνοιας, ένα λουλούδι της αλήθειας, ένα παιδί που ζήταγε λαλί, ένας Δρακογιάννης, ένα χαμένο μπαστούνι δύναμης, ένα φυλαχτό αγάπης, ένα πουλί με περίεργο όνομα, ένας αλλιώτικος ζωγράφος, ένα φιδοπαλίκαρο, μια πριγκίπισσα με αξιοπρέπεια, δυο παιδιά που έγιναν αστέρια, ένας ταξιδιάρης κι ένα φόρεμα μαγείας και σοφίας ψιθυρίζουν μεγάλα μυστικά σε όσους θέλουν να ακούσουν…

(Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: