27.12.14

Ευάγγελος Γ. Παπαγεωργίου • Από τη σύλληψη στον παιδικό σταθμό

Η ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού
(Για νέους γονείς.)

σσ. 109, σχήμα 14 × 20 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-203-3,
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2014

Από τη σύλληψη στον παιδικό σταθμό

Το μεγάλωμα του παιδιού δεν απαιτεί υψηλή δεξιοτεχνία και ειδικές τεχνικές, αλλά αγάπη και διάθεση συναισθηματικής φροντίδας.
Το μικρό αυτό βιβλίο προσπαθεί να περιγράψει απλά, κατανοητά και σύντομα τη φυσιολογική ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού από τη στιγμή της ένωσης του ωαρίου με το σπερματοζωάριο έως την είσοδό του στον παιδικό σταθμό.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μελλοντικών γονιών για την ιδιαίτερη σημασία της περιόδου αυτής στη συνολική διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού τους.

(Κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)

Ο ρόλος δεν καθορίζει τη συμπεριφορά

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, μέλλοντες γονείς αλλά και επαγγελματίες υγείας που ασχολούμεθα με τη συμβουλευτική γονέων, είναι ότι ο ρόλος δεν καθορίζει τη συμπερ ιφορά αλλά ή προσωπικότητα κάθε ατόμου.
Έτσι, οι οποιεσδήποτε συμβουλές επαγγελματιών, προτάσεις συμπεριφοράς βιβλίων κτλ. θα κατανοηθούν και θα εκτελεστούν διαφορετικά από κάθε μητέρα ή πατέρα. Καθένας, ανάλογα με τη δομή της προσωπικότητάς του, θα φιλτράρει ψυχολογικά τις όποιες συμβουλές και θα τις εκτελέσει με τον δικό του τρόπο. Πρέπει λοιπόν κάθε γονιός να ξεκινήσει από το καθρέπτισμα των δικών του συναισθημάτων και να αναρωτηθεί, σε συναισθηματικό επίπεδο, κατά πόσο θέλει πραγματικά το παιδί του και τι είναι έτοιμος να επενδύσει σ’ αυτό, παραιτούμενος ίσως από άλλες μέχρι τώρα συμπεριφορές που δεν είναι συντονισμένες με την επιθυμία αυτήν.

__________________________________

Ευάγγελος Παπαγεωργίου Ο Ευάγγελος Β. Παπαγεωργίου σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία δίπλα στον Καθηγητή G. Wolf. Συνέχισε στο Κέντρο Κοινωνικής Ψυχιατρικής τού Σααρμπρύκεν δίπλα στον Καθηγητή W. Schmidt. Ειδικεύτηκε στη Νευρολογία και την Ψυχιατρική. Παράλληλα απέκτησε τον τίτλο της Ψυχοθεραπείας και έγινε τακτικό μέλος της Γερμανικής Εταιρείας Ιατρικής Ψυχοθεραπείας (AÄGP). Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ με διατριβή σχετικά με τις δυνατότητες αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών. Διετέλεσε Διευθύνων Ιατρός του Κέντρου Κοινωνικής Ψυχιατρικής με ιδιαίτερες ευθύνες στο τμήμα εξαρτημένων ασθενών. Δίδαξε στο Ψυχοθεραπευτικό Ινστιτούτο τού Σααρμπρύκεν (SIS) και υπήρξε μέλος της Εταιρείας Αποκατάστασης Ψυχικά Αρρώστων και της Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας τού Σααρμπρύκεν . Μόνιμος καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας και επιστημονικός υπεύθυνος της Συμβουλευτικής Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος.

Ευάγγελος Β. Παπαγεωργίου: epapageo@teiath.gr
Ευάγγελος Β. Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: