7.2.14

Μπερνάρ Κομμάν • Εφήμερα και φευγαλέα

Διηγήματα
Επιμέλεια έκδοσης:
Έφη Κορομηλά
Μετάφραση: Ειρήνη Αργυρού, Φρύνη Αρχοντή, Μαρία Βέρρου, Σταυρούλα Γεωργίου, Μάιρα Κουλούρη, Φάνη Σωφρονίδου
σσ. 133, σχήμα 13 × 20,5 εκ.,
έκδοση χαρτόδετη, I S B N 978-960-537-179-1,
έκδοση ηλεκτρονική, I S B N 978-960-537-180-7,
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2013

Μπερνάρ Κομμάν • Εφήμερα και φευγαλέα

Μια ηλικιωμένη γυναίκα ετοιμάζεται να «φύγει» μαζί με το μυστικό της. Ένας προπονητής διαλέγει το δρόμο της φυγής τη στιγμή του θριάμβου του. Ένας χήρος θάβει μεθοδικά τα πλούτη του. Ένα έγκλημα ζηλοτυπίας που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ένας ερημίτης μέσα σ’ ένα ναυαγισμένο φορτηγό πλοίο, συντροφιά με μια μύγα…

Σε κάθε διήγημα θραύσματα του παρελθόντος βγαίνουν στην επιφάνεια, ενώ κάποια ερωτήματα επανέρχονται σαν λάιτ μοτίφ: τι σημαίνει μέλλον και τι αξίζει να του μεταβιβάσεις; Τι κρατάς από τη ζωή σου; Τι θα μείνει από αυτήν; Τι χνάρια να αφήσεις; Πώς να υποτάξεις το πεπρωμένο;
Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει κι όπου η συνέχεια είναι ίσως μια αυταπάτη που ναυαγεί, τα πρόσωπα των ιστοριών προσπαθούν να κάνουν έναν απολογισμό. Όχι αναγκαστικά για να δουν πιο καθαρά, αλλά για να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά. Πριν από το σκοτάδι και μέσα στο σκοτάδι.

Μπερνάρ Κομμάν

Ο Bernard Comment (1960) δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα Η σκιά της μνήμης (Εκδόσεις Καστανιώτη) το 1990. Συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων και διηγημάτων και βραβευμένος με πολλά λογοτεχνικά βραβεία αλλά και μεταφραστής λογοτεχνίας από την ιταλική γλώσσα, έχει επίσης συνεργαστεί στη συγγραφή σεναρίων για τον κινηματογράφο.
Το Εφήμερα και φευγαλέα (Tout passe) κυκλοφόρησε το 2011 (Christian Bourgois) και βραβεύτηκε με το Goncourt εκείνης της χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: