31.12.11

Η Λίνα Φυτιλή απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης | Blog press-gr
Σάββατο 31 Δελεμβρίου 2011 »»

lin1

Η Λίνα Φυτιλή γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών και δημοσιογραφία στην Αθήνα. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 1997 εκδόθηκε το βιβλίο της Οι νύχτες της άχρωμης κιμωλίας από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το 2003-2004 εκδόθηκε η εργασία της Η Ευέλικτη Ζώνη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών), από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το μυθιστόρημά της Τώρα είναι αργά μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Απόπειρα. Γράφει στο Press-Gr και στο ΝΤΟΥέΝΤΕ.

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Μια… αόριστη κίνηση, σαν χάδι που διαφεύγει στον αέρα.

30.12.11

Συνέντευξη Ρωμανού Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη @ akamas

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης

Γράφει ο Γιάννης Ρουσσιάς | Akamas.wordpress,
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011 »»

Την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσα το βιβλίο τού Ρωμανού Πιστοφίδη Σκλαβενίτη Διαβάτες στην πόλη και το παρουσίασα στο blog μου. Ο συγγραφέας απαντά σε κάποιες ερωτήσεις μου.

27.12.11

«Ποια βιβλία ξεχώρισα το 2011;»

Πέντε μεταφραστές απαντούν στο Βήμα |
27 Δεκεμβρίου 2011 »»

William Burroughs και Allen Ginsberg • Οι επιστολές του ΓιαχέΟ μεταφραστής του Χαρούκι Μουρακάμι, του οποίου δηλώνει ισόβιος θαυμαστής, Βασίλης Κιμούλης ανάμεσα στα διαβάσματά το 2011 ξεχώρισε Τις επιστολές του γιαχέ τού Ουίλιαμ Μπάροουζ και του Άλλεν Γκίνσμπεργκ.

 

 

26.12.11

Τσαρλς Μπουκόβσκι • Αστυνομικό

Τσαρλς Μπουκόβσκι • Αστυνομικό

Ανατυπώθηκε και ξανακυκλοφορεί με νέο εξώφυλλο το Αστυνομικό, το τελευταίο μυθιστόρημα του Τσαρλς Μπουκόβσκι.
Μετάφραση από την αγγλική (αμερικανική): Γιώργος Μπλάνας
σσ. 182, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη,
Απόπειρα, Αθήνα 2011
(Πρώτη έκδοση: Απόπειρα, Νοέμβριος 1996)
I S B N: 960-7034-81-3,
I S B N (13): 978-960-7034-81-6

23.12.11

Χρόνια πολλά !

14E12c.picB

Η Απόπειρα και οι Αποπειρατές εύχονται Χρόνια πολλά !

21.12.11

Τα μυστήρια του κόσμου μέσα από τα παραμύθια

Γράφει η Θάλεια Καραμολέγκου | Αυγή, Βιβλίο
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011 »»

Δημήτρης Β Προύσαλης • Παραμύθια των παραμυθάδων Το παραμύθι, ο θεμέλιος λίθος οποιασδήποτε ιστορίας. Με προφορικότητα λαϊκή και αλληγορία αρχαϊκή. Μια επινόηση καθάρια, που θέλει να εξομολογηθεί σε ένα παιδί. Η αλληγορία που συμπυκνώνεται ως αξιωματική αρχή. Το παραμύθι, ένα όμορφο αγκάθι για όσους επιμένουν να ονειρεύονται ακόμη. Το παραμύθι για τα παιδιά και η παραμυθία του για όλους εμάς τους μεγάλους. Μέρες που έρχονται, αλιεύουμε παραμύθια από τα ράφια των βιβλιοπωλείων, ως αντίδωρο στο χαμόγελο που μας προσφέρουν τα παιδιά και ως αντίδοτο στην ομίχλη, που μπαίνει από παντού στο σπίτι.

Δημήτρης Προύσαλης
«Τα παραμύθια των παραμυθάδων»
(εκδ. Απόπειρα, σελ.: 286, τιμή: 14,90 ευρώ)

Μαρία Χρονιάρη • Εκεί που αλλάζω ζωές

Για ό,τι πονάει λιγότερο. Όλα είναι νύχτα. Αν την αντιστρέψεις, δεν κερδίζεις απαραίτητα το φως. Κερδίζεις την προσπάθεια να πολεμήσεις την νύχτα.

Μαρία Χρονιάρη • Εκεί που αλλάζω ζωές (ποίηση) Απόπειρα, 2010.

19.12.11

Γιάννης Στρούμπας • Φλούδες με βιταμίνες

Γράφει ο Γιάννης Στρούμπας | Κουκούτσι,
Χειμώνας-Άνοιξη 2011/12, Τεύχος 5

Ντίνος Σιώτης, • Ξεφλουδίζοντας το ποίημα

Ντίνος Σιώτης, «Ξεφλουδίζοντας το ποίημα»,
εκδ. Απόπειρα, Αθήνα 2010, σσ. 82.

Το ξεφλούδισμα καρπών είναι διαδικασία που φαίνεται μεν απλή, μα αν πραγματοποιηθεί απρόσεκτα μπορεί να προκαλέσει τον τραυματισμό των καρπών και την απώλεια πολύτιμης τροφής, των θρεπτικών της συστατικών, καθώς και το πλήγωμα μιας ακέραιης αισθητικά εικόνας. Γι’ αυτό και παρά τη φαινομενική της απλότητα η διαδικασία του ξεφλουδίσματος απαιτεί λεπτότητα. Με λεπτότητα ο Ντίνος Σιώτης αναλαμβάνει να ξεφλουδίσει ποιήματα στην ποιητική του συλλογή «Ξεφλουδίζοντας το ποίημα», αναζητώντας καρπούς.

Χριστουγεννιάτικη βραδιά παραμυθιών στο parapera

Apo parapera proskl 15x10

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011,στις 7.30 το απόγευμα, στο parapera ο Δημήτρης Προύσαλης μιλά για το νέο του βιβλίο Παραμύθια των παραμυθάδων και αφηγείται ιστορίες.

Μαζί του στην αφήγηση και η ομάδα Ταξιδευτές των παραμυθιών.

___________________
parapera • Αχαρνών 61 και Φερρών, Πλατεία Βικτωρίας • τηλ. 210/8214520

17.12.11

16.12.11

Ο Μισός Βέσπα της Κατερίνας Έσσλιν

Μικρές ιστορίες με γεύση σοκολάτα και καυτερό πιπέρι.

Γράφει η Άννα Ρούτση | ελculture.gr,
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 »»

Κατερίνα Έσσλιν • Ο μισός βέσπα.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Απόπειρα με τίτλο «Ο Μισός Βέσπα». Πρόκειται για 19 σύντομες ιστορίες που μοιάζουν με κουφέτα που έχουν ξεχαστεί κάτω απ’ το μαξιλάρι σου από τότε που ήσουν παιδί. Μόνο που δεν έχουν γέμιση αμύγδαλο, αλλά σοκολάτα με καυτερό πιπέρι: Ιστορίες της πόλης, σκληρές και μαζί ευαίσθητες, πονηρές και αθώες, ρομαντικές και πικρές, ιστορίες ανθρώπων μόνων και με άλλους, που αγάπησαν κι αγαπήθηκαν, με το ιδιαίτερο ύφος της Κατερίνας Έσσλιν. Σαρκαστικά, σουρεαλιστικά, ανθρώπινα και τρυφερά, μέσα από συνεχείς ανατροπές και σκανταλιάρικα παιγνίδια με τις λέξεις, τα διηγήματα θέλουν να σε βάλουν στο νόημα γρήγορα, χωρίς περιττές παρακάμψεις – αλλά όχι απαραίτητα από τον εύκολο δρόμο.

15.12.11

Διαβάζω • Διαβάτες στην πόλη

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου | περιοδικό Διαβάζω, τχ. 524
Δεκεμβρίου 2011

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης • Διαβάτες στην πόληΟ πολύ νεαρός συγγραφέας γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Τελείωσε το Μουσικό Σχολείο της πόλης και τώρα σπουδάζει Ιατρική. Το μυθιστόρημα Διαβάτες στην πόλη, που είναι και το πρώτο του βιβλίο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως νουάρ. Σε μια πόλη με ουρανοξύστες και ποτάμι που δεν κατονομάζεται, αλλά μπορεί να είναι η Νέα Υόρκη, ένας νεαρός, μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, σκοτώνει με τσεκούρι μια υπουργό, ακριβώς όπως ο Ρασκόλνικοβ στο Έγκλημα και Τιμωρία τού Ντοστογιέφσκι. Ήταν εντολή των συντρόφων του, οι οποίοι θεωρούν πως έτσι χτυπούν την εξουσία. Άλλος ήρωας, ο αρχιτέκτονας, συνδιαλέγεται με τους φίλους του, οι οποίοι αναλώνονται σε ναρκωτικά, σεξ, μουσική και ατελείωτα κυνηγητά με τους αστυνομικούς. Η λύση είναι δραματική, μα η ζωή, ως συνήθως, συνεχίζεται. Αν συνεχίσει έτσι, ο Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης θα επιτύχει πολλά στο χώρο της λογοτεχνίας.

Χουάν Ραμόν Χιμένεθ • Μικρή ποιητική ανθολογία

ποίηση
Επιλογή, Μετάφραση: Άννα Βερροιοπούλου
σσ. 109, σχήμα 13 × 20,5 εκ., έκδοση χαρτόδετη,
I S B N 978-960-537-137-1
Απόπειρα, Δεκέμβριος 2011

Ευλογημένο το περίφημο ψεγάδι, που μας σώζει απ’ την απεχθή τελειότητα! […] Και έχω σκεφτεί τόσες φορές πως θα ήθελα το έργο μου όλο να είναι το ψεγάδι ενός Ανδαλουσιανού. — Juan Ramón Jiménez

Χουάν Ραμόν Χιμένεθ • Μικρή ποιητική ανθολογία

Μια επιλογή από ποιήματα που καλύπτουν όλες τις περιόδους του ποιητή και τα σημαντικά και γνωστά του έργα, μέσα από την οποία ο αναγνώστης μπορεί να ακολουθήσει τη χρονολογική και ποιοτική εξέλιξη της ποίησης του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζεται η ενότητα του χιμενικού έργου.

11.12.11

6 ποιήματα στον τόμο Τα ποιήματα του 2010

6poets

Έξι ποιήματα από ισάριθμες ποιητικές συλλογές που εξέδωσε η Απόπειρα το 2010 συμπεριλαμβάνονται στον τόμο Τα ποιήματα του 2010, την ετήσια έκδοση της Κοινωνίας των (δε)κάτων. Την επιλογή των ποιημάτων και την επιμέλεια της έκδοσης έκαναν η Μαρία Κυρτζάκη και η Παυλίνα Παμπούδη.

  1. Λυσίας Αναστασόπουλος • Λυσίας
  2. Μαρία Χρονιάρη • Εκεί που αλλάζω ζωές
  3. Νάνος Βαλαωρίτης • Άνθη του θερμοκηπίου
  4. Moma Radić • Πόρτα
  5. Ευγενία Λουπάκη • Ακολουθία Fibonacci
  6. Βασίλης Πολύζος • Κρεολή Σελήνη

poems_2008.qxd

Η έκδοση παρουσιάζεται τo Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδη, art bar ποιήματα και εγκλήματα, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (τηλ. 210/3228839), σε έναν μικρό Μαραθώνιο ποίησης, όπου οι ποιητές διαβάζουν τα επιλεγμένα ποίηματά τους.

Σταύρος Σταυρόπουλος @ Πανδοχείο

Ο Σταύρος Σταυρόπουλος στο αίθριο του Πανδοχείου, 68
Πανδοχείο | 6 Δεκεμβρίου 2011 (»»)

Σταύρος ΣταυρόπουλοςΑγαπημένοι σας παλαιότεροι και σύγχρονοι συγγραφείς.

Μπέκετ, Χειμωνάς, Κάφκα, Πεσσόα, και αρκετοί άλλοι. Δεν έχει νόημα, νομίζω, η παράθεση ενός καταλόγου, μιας συγκεκριμένης σορτ λίστ ή ενός τοπ 10 αγαπημένων μου συγγραφέων. Η λογοτεχνία δεν είναι facebook για να κάνεις απλώς ένα like. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: μια παγίδα, μια εσωτερική φυλακή, μια εξιλέωση.

Αγαπημένα σας παλαιότερα και σύγχρονα βιβλία.

Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου. Ας πω όμως, απολύτως ενδεικτικά, δυο ελληνικούς τίτλους: «Ο γιατρός ινεότης» του Γιώργου Χειμωνά και «Η γραμμή του ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου.

Σταύρος Σταυρόπουλος • unplugged Σταύρος Σταυρόπουλος • Για όσο ροκ αντέχω ακόμα Σταύρος Σταυρόπουλος • Διαμελίζομαι Σταύρος Σταυρόπουλος • Δυο μέρη Σταύρος Σταυρόπουλος • Ο έρωτας θα μας κάνει κομμάτια
Σταύρος Σταυρόπουλος • Οι άλλοι Σταύρος Σταυρόπουλος • Πιο νύχτα Σταύρος Σταυρόπουλος • Τι γίνονται Σταύρος Σταυρόπουλος • Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου Σταύρος Σταυρόπουλος • Φως γυναίκας

7.12.11

Το «Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;» στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης,
Κόδρου 9 (προέκταση της οδού Βουλής), Πλάκα, τηλ. 210/3312621, 210/3312750
Ώρα: 11.30, Είσοδος Ελεύθερη

Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορίαΤο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, με αφορμή την έκθεση «Το δικαίωμα του παιδιού στην έκφραση, Θέλω να…», οργανώνει στις 11 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μια δράση πάνω στο παιδικό μυθιστόρημα της Άννας Μερτζάνη Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία; .

(Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνη θα είναι ανοιχτό για όλη την οικογένεια 11.00–19.00.)

3.12.11

Το «Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;» στο Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί

ΠέτραΨαλίδιΧαρτί

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Το εικαστικό εργαστήρι Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί (Φυλασίων 15, Άνω Πετράλωνα · πλησίον ηλεκτρικού) παρουσιάζει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, το παιδικό μυθιστόρημα της Άννας Μερτζάνη «Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;».
Είσοδος ελεύθερη.